Wil je je autorijbewijs gaan halen maar vind je het lastig om een autorijschool te kiezen? Lees dan vooral verder, want met onze tips wordt het een makkie!

Maak een lijstje met rijscholen bij jou in de buurt

Even zoeken in Google levert je zo een lijstje op met rijscholen bij jouw in de buurt. Over het algemeen zijn in vrijwel iedere stad veel rijscholen te vinden, waardoor de keuze groot is. Dus: ga naar Google, maak een lijstje en ga naar de volgende tip.

Lees online reviews

Een van de belangrijkste graadmeters voor de kwaliteit van een autorijschool zijn de online reviews. Lees daarom voor de rijscholen van je lijstje een aantal reviews door en kijk naar de gemiddelde score.

Als je een slechte review ziet hoeft dat overigens niet te betekenen dat je een rijschool gelijk moet afschrijven. Vrijwel ieder bedrijf heeft immers wel een klant die iets negatiefs over het bedrijf te melden heeft. Waar het met name om gaat is de reactie van de rijschool en de aard van de klacht.

Streep de rijscholen door die naar jouw mening te slechte reviews hebben. Als alle rijscholen goede reviews hebben, maak dan een top drie van die jou het meeste aanspreken.

Check de beschikbaarheid

Check voor de top drie autorijscholen de beschikbaarheid. Ook rijscholen hebben met personeelstekorten te maken, waardoor er lang niet altijd plek is om gelijk te starten met het volgen van autorijlessen.

Plan proeflessen

Een proefles is de manier om te verifiëren of de indruk die je online hebt opgedaan van een autorijschool overeenkomt met de indruk die in de praktijk opdoet. Plan daarom bij je top drie rijscholen een proefles in.

Let tijdens de proefles vooral op of je je goed voelt bij de instructeur en of je de manier van lesgeven prettig vindt. Die twee punten zijn het belangrijkste om snel en goed auto te leren rijden.

Goed om te weten: helaas zijn er veel mensen die veel gratis proeflessen boeken waardoor de meeste rijscholen tegenwoordig een vergoeding vragen voor proeflessen. Zie de kosten niet als weggegooid geld.

Het kiezen van de juiste rijschool kan je namelijk een korter leertraject opleveren, waardoor je de kosten voor die proeflessen kunt terugverdienen. Bovendien leer je tijdens alle drie de proeflessen om auto te rijden. Die ervaring neem je dus sowieso mee bij de rijschool waar je uiteindelijk voor kiest.

Automaat of schakellessen?

Een belangrijke factor die een rol kan spelen bij het kiezen van een rijschool is het type auto waarin je autorijlessen wilt gaan volgen. Sta dus even stil bij de vraag of je na het behalen van je rijbewijs een automaat of schakelauto wilt gaan rijden. Die keuze kan namelijk invloed hebben op de keuze voor een autorijschool. Lang niet alle rijscholen bieden namelijk rijlessen aan in een automaat.

Dat waren onze tips! Hopelijk wordt het kiezen van een autorijschool met onze tips een stukje makkelijker voor je.