Het is belangrijk dat je jouw motor regelmatig schoonmaakt om ervoor te zorgen dat je motor goed blijft lopen. Het is aan te raden om meerdere keren per jaar jouw motor goed schoon te maken. Heb je veel door de modder gereden? Dan kun je de motor vaker schoonmaken. Om er zeker van de zijn dat je geen onderdelen vergeet zoals de carburateur reiniger voor je motor, kun je jouw motor volgens een systeem schoonmaken. Zo weet je zeker dat je alle onderdelen van je motor meeneemt voor een optimaal resultaat. Begin als eerst met het afspoelen van de motor om het grove vuil weg te spoelen. Maak vervolgens een sopje van autoshampoo met een druppel badzeep en maak met een spons de motor goed schoon. 

Houd je zicht goed op de motor

Om ervoor te zorgen dat jij veilig de weg op kunt, is het belangrijk dat je de koplamp regelmatig schoonmaakt. Hierdoor ben jij goed zichtbaar voor andere weggebruikers en heb jij zelf ook meer licht op de weg. Ook het spatscherm van de motor en je helm dien je regelmatig schoon te maken zodat je goed zicht hebt wanneer je de weg opgaat. Is het glas van je koplamp dof geworden? Dan kan het tijd zijn om dit glas te laten vervangen. Om het probleem direct te verhelpen kun je de koplamp met tandpasta poetsen. Door het glas daarna af te spoelen is het glas weer helder. Voor diverse onderdelen van de motor kun je daarvoor bedoelde schoonmaakmiddelen gebruiken. Hiermee haal je vuil makkelijk weg en beschadig je de motor niet met agressieve middelen. Zo voorkom je krassen op de motor en krijg je de motor blinkend schoon.

Laat je motor weer glimmen

Als laatste stap kun je de velgen en het chroom van de motor onder handen nemen. De velgen zijn doorgaans erg vies doordat hier modder, vuil en vet van de ketting ophopen. Na het rijden van een aantal kilometers zal je merken dat je velgen al zwart beginnen te worden. Je kunt dit eenvoudig schoonmaken met behulp van een beetje wasbenzine en een oude doek. Na het afspoelen zijn je velgen weer helemaal schoon. Het chroom op je motor maak je schoon met speciale schoonmaakmiddelen voor chroom. Heb je deze niet in huis of wil je daar geen geld aan uitgeven? Dan kun je ook een propje aluminiumfolie gebruiken om je motor te reinigen. Door dit propje in water te dopen en hiermee de onderdelen van je motor te reinigen, zal je zien dat deze weer gaan glimmen en helemaal schoon worden.