We hebben allemaal wel eens gehoord van mensen die een auto leasen. Misschien heb je er zelf wel eens over nagedacht of weet je er juist nog niet zoveel vanaf. Leasen wint de laatste jaren aan populariteit, en vooral in de zakelijke markt is zakelijk leasen enorm in opkomst. Toch is het voor velen nog niet helemaal duidelijk wat leasen precies is en ook vooral hoe het werkt is niet voor iedereen helder. Daarnaast heb je ook nog diverse soorten van leasen. Meer informatie over het hoe en wat van leasen vind je in deze blog.

Wat is het?

Leasen is een vorm van financiering die veel gebruikt wordt in de automarkt. De leasemaatschappij koopt in dat geval een auto in plaats van dat je dat zelf doet. In plaats van dat je eigenaar wordt van de auto, betaal je maandelijks de leasemaatschappij voor het gebruik van de auto. Daar zitten vaak veel kosten al bij in, zoals die voor verzekeringen en reparaties. Afhankelijk van het type contract wordt je aan het einde van het contract eigenaar van de auto. Het kan ook zijn dat je aan het einde van het leasecontract de auto terug moet geven aan de leasemaatschappij.

Voor- en nadelen

Aan leasen zitten een aantal voor- en nadelen. Het grootste voordeel van leasen is dat je geen groot startbudget hoeft te hebben voor de aanschaf van een auto, omdat je hier maandelijks voor betaald. Daarnaast heb je minder onverwachtse kosten doordat reparaties en dergelijke meestal al in de maandelijkse kosten inbegrepen zitten. Nadelen van leasen zijn dat je zelf geen eigenaar bent van de auto en aan het gebruik dan ook veel voorwaarden zitten verbonden. Daarnaast zit je vast aan een contract, ook als je de auto niet meer wil moet je door blijven betalen zolang het contract loopt.

Verschillende vormen

Tot slot zijn er diverse soorten van leasen. Zo kunnen ondernemers een bedrijfswagen leasen, terwijl particulieren vaak kiezen voor private lease. Daarnaast kun je occasions leasen, maar ook kiezen voor een elektrische lease auto. Er is dus een ruim aanbod aan mogelijkheden wanneer je wil starten met leasen.