Heb je een elektrische of hybride auto? En ben je het wachten in de rij bij een openbaar laadstation meer dan zat? Dan kan een eigen laadpaal installeren bij je thuis een goede investering zijn. Behalve het gemak van een eigen oplaadpunt, laad je je auto ook voor bijna de helft minder op en heb je zelf nog meer grip op het gebruik van groene stroom soorten, zoals bijvoorbeeld groene stroom van het net of je eigen zonnepanelen. Zelfs je oplaadpunt openbaar maken en er zelf nog aan verdienen, is een optie. Voor je je eigen laadpaal thuis hebt, zijn er wel een aantal stappen die je moet doorlopen.

De voorbereiding op de installatie

Een goede voorbereiding is het halve werk van elke klus. Aangezien een laadpaal installeren best een flinke investering kan zijn, is het verstandig vooraf je goed te informeren over welke optie het meest geschikt is voor jouw situatie. Zo is de eerste stap om te kijken welke oplaadpaal het beste matcht met jouw auto. Een laadpunt die te weinig laadsnelheid levert voor je auto, levert natuurlijk frustratie op en duurt veel langer voor je verder kan met je reis. Het beste is om te kiezen bij een laadpaal installeren voor een met een “overschot” in laadsnelheid. Ook de stekker moet passen op je auto.

Verder is het belangrijk om te kijken of je meterkast geschikt is voor de aansluiting of dat deze nog aangepast moet worden. Een nieuwe kabel aanleggen, kan zelfs dure graafwerkzaamheden met zich meebrengen. In de meeste gemeenten is het verboden een kabel over de openbare weg of stoep te leggen van je huis naar je auto, kijk dit dus ook van tevoren na om verrassingen te voorkomen. Je kunt dan toestemming vragen bij de gemeente. Mocht je je afvragen of de gekozen laadpaal en plek van installatie de juiste zijn, vraag dan altijd advies bij een specialist.

Na een laadpaal installeren kan het ook zijn dat je huidige energiecontract niet meer past bij je huidige situatie. Ga dan kijken met je energieleverancier hoe je een contract krijgt dat ook in de nieuw situatie het beste bij je past. Gebruik je zonnepanelen en laat je je laadpunt hierop aansluiten, dan kan het dubbel voordeel zijn. Je maakt dan én gebruik van je eigen opgewekte stroom én je gebruikt je auto als opslag voor je stroom.

Laten doen: laadpaal installeren

Voor de mensen met handigheid in klussen en stroompunten aanleggen, is een laadpunt installeren misschien snel zelf geregeld. Maar misschien laat je de installatie liever over aan professionals. Afhankelijk van alle werkzaamheden die gedaan moeten worden, kan een bedrijf dit voor je doen. Misschien is er in geval van graafwerk een onderaannemer nodig die dit deel van de klus voor zijn rekening neemt.

Wanneer je je oplaadpaal koopt, kun je meestal gebruik maken van montageservice bij het betreffende bedrijf. Zij kunnen je ook voorzien van verder advies in de voorbereiding en uitvoering van deze klus. Hulp van mensen die laadpaal installeren op hun dagelijkse klussenlijst hebben staan, voorkomt een hoop verrassingen en zorgt voor een soepele uitvoering.